Meddelare: Brita Lotta Sundström  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

Jag har varit med och jorddrogit många barn. Senast i höst drog jag en pojke åt en gubbe här nere i byn. - Det säger att barnet får en sjukdom som kuvas att vara "jordbundna", fall modern råkar till att krypa genom en gårdesgård, då hon går med barnet. Då är det intet annat som hjälper än att "jordda" barnet. - Man skall göra ett hål inder en trädrot så pass stort, att barnet konstoppas igenom. Då gropen är färdig, skall mankorsa med stål, så att de onda makterna inte ska kunna skoda, och så ska man lämna en silverslant i jorden och lösa gropen av de underjordiske. Så tar man ett lakon kring barnet, så att det ej får jord i ögonen, och så ställer man sig på var sin sida om gropen - det skall vara två-En stoppar in barnet i jordhålet, och den andra tar emot det, och så säger man: "Jag jorddrar (t.ex Per) i Guds faderns sonens och den helig andes namn". Detta skull göras tre torsdags kvällar å rod, innan solen gått ned och på samma klockslag alla tre kvällarna och tre gånger var kväll, men "läsningen" sägas bara en gång var kväll.

Då man lämnar slanten i jorden, skall man säga ifrån åt de underjordiska, att man köper gropen av dem, och man får förstås inte ta igen de.

På vintern kan man förstås inte jorddra, men då kan man i ställlet dragn barnet genom en sele som man betslar opp på en stol. Då säger man: "Jag drar (den o den) genom selen o.s.v."

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Botemedel III.